مدل درآمدی مشخص میکند چگونه یک کسبوکار از محصول یا خدمات خود کسب درآمد میکند و چگونه هزینههای عملیاتی را پرداخت میکند. مدل درآمدی یا Revenue model یکی از شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) برای اندازهگیری سودآوری قیمتگذاری و فروش محصول یک شرکت است.
مدل درآمدی گاهی اوقات به جای مدل کسب و کار، که برنامهای برای ایجاد ارزش برای مشتریان است، استفاده میشود. این دو اصطلاح معادل یکدیگر نیستند، اما به هم مرتبط اند. مدل درآمدی زیرمجموعهای از مدل کسبوکار است که توضیح میدهد چگونه کالاها یا خدمات یک شرکت تولید، توزیع و به فروش میرسد.
قبل از اینکه به انواع مختلف مدلهای درآمدی بپردازیم، بهتر است بین اصطلاحات «مدل کسبوکار»، «مدل درآمدی» و «جریان درآمدی» تمییز ایجاد کنیم، زیرا اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند.
–جریان درآمدی، منبع درآمدی شرکت است. یک شرکت بسته به اندازهاش میتواند جریانهای درآمدی زیادی داشته باشد یا نداشته باشد.
مدل درآمدی، استراتژی مدیریت جریانهای درآمدی و منابع هر جریان درآمدی است.
مدل کسب و کار برنامهای است که تمام جنبههای یک شرکت، از جمله مدل درآمدی و جریانهای درآمدی، را در بر دارد و نحوه ارتباط آنها را با هم توضیح میدهد.
برای انتخاب بهترین مدل درآمدی متناسب با هر کسب و کار، بهتر است نکات زیر مورد توجه قرار بگیرد:
۱. ارزش محصول. مدل درآمدی باید با ارزش پیشنهادی، که بیانگر مزیت محصول یا خدمات به مشتریان است، مرتبط باشد. آیا محصول فروخته میشود یا اجازه دسترسی به محصول؟ آیا پرداختها تکرارپذیر است؟ آیا از سفارش هر کاربر درآمد ایجاد میکند؟ ارزشی که محصول به مصرفکننده میدهد باید در مدل درآمدی منعکس شود.
۲. مشتریان. درک نوع مشتریان در تعیین مدل درآمدی مؤثر است. ممکن است درحالیکه مشتریان حقیقی از مدلهای اشتراکی استفاده میکنند، شرکتهای حقوقی به رویکرد متفاوتی مانند صدور مجوز نیاز داشته باشند.
۳. رقابت. نحوه درآمدزایی رقبای شما چگونه است؟ مطالعه استراتژیهای رقبا به شما این امکان را میدهد تا با مقایسه مدل درآمدی خود بسنجید که آیا عملکرد شما نسبت به سایر شرکتها در بازار بهتر است یا اینکه باید رویکرد متفاوتی را در نظر بگیرید.
مدلهای درآمدی مبتنی بر تبلیغات مستلزم انتشار تبلیغات از طریق کانالهای استراتژیک و پربازدید برای یک وبسایت، سرویس، برنامه یا محصول دیگر است. اگرشما یک وب سایت یا یک شرکت مبتنی بر وب دارید، AdSense گوگل یکی از رایجترین ابزارها برای دریافت تبلیغات است. برای اکثر وب سایتها، AdSense به ازای هر ۱۰۰۰ بازدید از صفحه حدود ۵-۱۰ دلار پرداخت میکند. از کسب و کارهایی با مدل درآمدی مبتنی بر تبلیغات، میتوان به یوتیوب، بسیاری از بازیهای انلاین و گوگل اشاره کرد.
یکی دیگر از مدلهای درآمدی محبوب مبتنی بر وب، مدل درآمدی واسطه است. این مدل با ایجاد پیوند (لینک) به صفحه فروش یک محصول در یک سایت مستقل (مانند دیجیکالا یا آمازون)، منجر به هدایت کاربران به صفحه فروش آن محصول میشود. مدل درآمدی وابسته با دریافت کمیسیون به ازای میزان فروش یا بازدید هدایت شده از طریق پیوند ایجاد شده به محصولات مرتبط، کار میکند و میتواند با مدلهای درآمدی دیگر مانند تبلیغات همکاری کند.
کسب و کارهایی که از مدل درآمدی فروش اشتراک استفاده میکنند، اشتراک استفاده از خدمات را برای مدت زمان مشخصی (معمولاً، ماهانه یا سالانه) به جای محصولات یکبار مصرف میفروشند. ویژگی اصلی که آن را از دیگر مدلهای کسبوکار برای استارتآپها متمایز میکند، این است که جریانهای نقدی پایداری را به دست میآورد که مکرر هستند.
مدل کسب و کار بر اساس تقاضا به این معنی است که خدمات خاصی بنابر درخواست مشتریان بدون محدودیت زمانی ارائه شود. یکی از برجستهترین نمونههای این مدل، تاکسیهای اینترنتی هستند.
این مفهوم در سال ۲۰۲۰ بسیار محبوب شد و اکنون تنها برای خدمات تاکسی آنلاین کار نمیکند؛ در حال حاضر شما میتوانید غذا، مواد غذایی و سایر کالاها را با استفاده از برنامه تلفن همراه خود سفارش دهید.
مدل بازار یک مدل محبوب است که به کسب و کارها امکان میدهد به عنوان واسطه برای فروشندگان و خریداران عمل کنند، معاملات را انجام دهند و انواع خدمات اضافی را که ممکن است برای مشتریان مفید باشد (مانند خدمات ارسال کالا، تضمین کیفیت و… ) ارائه دهند. از معروفترین استارتآپهایی که با استفاده از مدل درآمدی بازار پیادهسازی شده دیجیکالا و دیوار میباشند.
مدل درآمدی کارگزاری یک بستر واحد را برای خریداران و فروشندگان برای انجام معاملات فراهم میکند. کارگزار برای هر معاملهای که بین طرفین انجام میشود، از خریدار یا فروشنده، هزینهای به عنوان کارمزد دریافت میکند. کارگزاریهای فعال در بازارهای مالی از بارزترین مثالها با مدل درآمدی کارگزاری میباشند.
مدل درآمدی پرداخت در ازای استفاده به عنوان مدل درآمدی تعریف میشود که کاربران به اندازهای که از خدمات استفاده میکنند، ملزم به پرداخت هزینه میباشند. تلفنهای اعتباری در قدیم و خدمات اعتبار سنجی و صدور سفته دیجیتال از نمونههای این مدل درآمدی میباشند.
کسبوکارهایی که از مدل pay per use به همراه خدمات مبتنی بر اعتبار استفاده میکنند از تجمع نقدینگی در حساب کاربری افراد نیز سود کسب میکنند.
این مدل درآمدی مشابه مدل PPU میباشد که بر اساس استفاده از محصول یا خدمات هزینه دریافت میشود.
در سالهای اخیر، مدل Pay-As-You-Go توسط دولتها و سازمانها برای توزیع کالاهای مشترک مانند آب و برق شهری اتخاذ شده است.
مدل درآمدی تجارت مبتنی بر وب، جذب درآمد از طریق تراکنشهای آنلاین میباشد. این یک مدل کسب و کار ممکن است قدیمی به نظر برسد، اما تا سال ۲۰۱۵، تنها حدود ۷ درصد از کل تجارت خرده فروشی به صورت آنلاین انجام میشد. نمونهی استارتآپهایی با مدل درآمدی تجارت الکترونیک اپلیکیشهای بانکی آنلاین نظیر آپ و همراه بانک هستند.
فروش مستقیم به دو صورت فروش داخلی و فروش خارجی اتفاق میافتد. در فروش داخلی، فروش با تماس مشتریان به مرکز تماس فروشنده (یا برعکس) اتفاق میافتد و در فروش خارجی معامله بصورت حضوری انجام میشود.
مدل فروش کانالی از طریق نمایندگان یا فروشندگانی اجرا میشود که فروش محصول را برعهده دارند. در این روش تحویل محصول به خریدار میتواند از طریق تولیدکننده اصلی یا نمایندگان فروش انجام پذیرد. مدل درآمدی وابسته یک مدل همراه خوب برای فروش کانالی است، به خصوص اگر یک محصول مجازی مورد معامله قرار گیرد.
در مدل درآمدی مبتنی بر کارمزد کسب و کار به ازای هربار استفاده کاربران مبلغی به عنوان کارمزد دریافت میکند. در کسب و کارهایی که یک معامله بین دو طرف اتفاق میافتد، کارمزد میتواند از فروشنده، یا خریدار و یا هر دو دریافت شود. در انتخاب این مدل تعیین درصد کمیسیون اهمیت بسیاری دارد. درصد کمیسیون میتواند بسته به بازار و محصول معامله شده مقادیر مختلفی داشته باشد.
API مخفف رابط برنامهنویسی کاربردی (API) است. مدل کسبوکار مجوز API دسترسی محدودی به اطلاعات یا خدمات یک نرمافزار را به سیستم دیگری ارائه میکند که به توسعهدهندگان اجازه میدهد در قبال خدمات و اطلاعات منتقل شده، کسب درآمد کنند. به عنوان مثال مایکرؤسافت، اپل، لینکدین و توییتر، خدمات مجوز API ارائه میکنند.
مزایای مدل درآمدی API را میتوانید از اینجا مطالعه کنید.
مدل درآمدی پیشسفارش به عنوان مدلی تعریف میشود که محصول قبل از ساخت یا تحویل فروخته و هزینه آن دریافت میشود. برای مثال فروشندگان کالاهای سفارشی مانند جواهرات آنلاین و فروشگاههای آنلاین گل با مدل درآمدی پیش سفارش فعالیت میکنند. شرکت خودروسازی تسلا نیز از مدل مشابهی برای فروش خودروهای خود استفاده میکند.
مدل فریمیوم مدلی است که در آن خدمات اساسی یک شرکت رایگان است، اما کاربران باید برای ویژگیهای ممتاز، برنامههای افزودنی، توابع و غیره هزینه کنند. یکی از بزرگترین شرکتهایی که از این مدل استفاده میکند، لینکدین، محبوبترین پلتفرم اجتماعی کاریابی است.
این رویکرد برای استارتاپهای ارائه دهنده خدمات فرصت مناسبی میباشد، زیرا امکان ترکیب خدمات رایگان و ممتاز را در یک محصول واحد فراهم میکند.
در این مدل مشتریان محصول اصلی را رایگان دریافت میکنند و این درحالیست که افراد ملزم به پرداخت هزینههای جانبی به منظور استفاده از محصول اصلی میباشند. هزینههای جانبی اغلب برای نصب، سفارشیسازی، آموزش، تجهیزات مصرفی یا سایر خدمات اضافی صرف میشوند.
همانطور که از عنوان مدل درآمدی مشخص است، در این روش به جای فروش یک کالا، اجازه استفاده از آن کالا در قبال مبلغ مشخصی به فروش میرسد. مدل فروش محصول به عنوان خدمت، به افراد امکان میدهد برای دسترسی به محصول، تنها هزینه خدمات را بپردازند. پلتفرم اجاره شهری دوچرخه بیدودو نمونه مناسبی از این مدل درآمدی میباشد.
یکی از رایجترین و در عین حال موفقترین مدلهای کسبوکار که امروزه بهطور فعال مورد استفاده قرار میگیرد، حذف واسطههاست. استراتژی که توسط صدها هزار عمدهفروش، تولیدکننده و کسبوکار با فرآیندهای فروش مستقیم اعمال میشود.
با این رویکرد، شرکتها میتوانند واسطههایی را که بر هزینههای کل محصول تأثیر میگذارند کاهش دهند. بازارهای آنلاین فروش محصولات کشاورزی و خانگی از جمله کشمون از نمونههای این نوع کسب و کارند.
مدل درآمدی اسپانسرینگ به عنوان روشی تعریف میشود که درامد از حامیان مالی دریافت میشود و کاربران مجبور به پرداخت هزینه نیستند. باشگاههای فوتبال، انجمنهای ورزشی، کنسرتهای موسیقی ازجمله کاربردهای این مدل درآمدی میباشند.
در این روش یک شرکت (که احتمالاً از موقعیت برند خوبی برخوردار است) با دیگر کارآفرینان برای مالکیت و اداره شعبههای شرکت مرکزی همکاری کرده و سهمی از درآمد آنها را به عنوان کارمزد دریافت میکند. رستورانهای زنجیرهای بارزترین نمونه از کسب و کارهای فرنچایز هستند.
کالاهای مجازی اقلام منحصر به فرد و محدود به وب هستند که امکان تخصیص و انتقال مالکیت فردی آنها وجود دارد.
این مدل کسب و کار که بیش از ۱۵ سال پیش ایجاد شد، اکنون با معنایی کاملاً جدید مورد بازنگری قرار گرفته است. به بیان ساده، مدل فروش کالاهای مجازی به مشتریان امکان خرید کالاهایی را میدهد که فقط به صورت آنلاین وجود دارند. امروزه، این مفهوم پتانسیل زیادی برای پیادهسازی در مشاغلی مانند بازیهای آنلاین، بازارهای NFT و توسعه Metaverse دارد.
مدلهای درآمدی متنوعی وجود دارد که کارآفرینان میتوانند به طور همزمان یا بصورت جداگانه برای مدیریت جریان درآمدی کسب و کارشان از آنها استفاده کنند. به یاد داشته باشید انتخاب مدل درآمدی مناسب تأثیر مهمی در مقیاسپذیری و موفقیت استارتاپ شما خواهد داشت اما این به این معنی نیست که شما نمیتوانید مدل درآمدی کسب و کار خود را تغییر دهید. همانطور که دیوید مک کلور David McClure هم بنیانگذار ۵۰۰startups، استارتاپ را به عنوان شرکتی تعریف میکند که در این موارد سردرگم است:
محصولش چیست؟
مشتریانش چه کسانی هستند؟
چگونه درآمد کسب میکند؟